Vitatott az uniós források felfüggesztése – euronews

A Magyarországnak szánt uniós források felfüggesztésére felszólító levélben foglalt aggályokat mások is osztják.

 

Két tucat magyar szélsőjobboldali tiltakozott szerdán Brüsszelben a bevándorlási kvóták ellen.
Eközben nagynevű európai politikusok nyílt levélben a Magyarországra irányuló uniós források befagyasztását kérték a demokrácia helyzete miatt.
Több volt uniós biztos, köztük Pascal Lamy, arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy függesszék fel az uniós kifizetéséeket Magyarországnak a korrupció szintje és a jogállamiság romlása miatt.
– Ez a kezdeményezés európai jogba ütközik. Nincs olyan szabály, mely szerint meg lehet vonni forrásokat olyan országtól, amely nem támogatja a Bizottság migrációs politikáját – mondta a levélről Gaudi-Nagy Tamás, volt jobbikos képviselő.
A német kereszténydemokrata EP-képviselő azonban másként vélekedik.
– Ez a levél egy bonyolult kérdésre tapint rá. A Bizottságnak igaza van, amikor nyomást gyakorol Magyarországra, Lengyelországra, és kisebb mértékben Romániára, hogy tartsák be a demokrácia és a jogállamiság alapelveit. Hiszen ezek voltak az uniós csatlakozás feltételei. Most meg kell győződnünk arról, hogy megfelelnek ezeknek – mondta Elmar Brok.
A magyar aggályok miatt több tagállam is úgy véli, az uniós támogatásokat a jogállamiság tiszteletben tartásától kell függővé tenni a következő költségvetési ciklusban.